Overgewicht

Overgewicht

In mijn boek staat het helder beschreven: overgewicht is een van de tien factoren die kunnen bijdragen tot het ontstaan van borstkanker. En een van de twee die ikzelf te horen kreeg van de artsen (naast roken).
En wat lees ik over de zorgverzekering voor 2019: in de basisverzekering wordt begeleiding in omgaan met overgewicht voortaan vergoed. Dit programma heet Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI). En waar bestaat die begeleiding uit? “De GLI richt zich op het tegengaan van overgewicht. Namelijk door onder begeleiding minder te eten en meer te bewegen.”

Zucht. Wat blijft dat toch een hardnekkige mythe: minder eten, meer bewegen en dan afkomen van je overgewicht. Ik was een klassiek voorbeeld hoe dit niet hielp: ik sport(te) 4x per week en at zeker niet meer dan de voorgeschreven hoeveelheid kilocalorieën per dag. En je raadt het al: elk jaar kwam ik aan totdat de weegschaal bijna 10 kilo meer aangaf.

Je moet niet minder gaan eten, je moet anders gaan eten. En je hebt goede informatie en kennis nodig om te begrijpen wát dan. Voor vrouwen is het boek Het Energieke Vrouwen Voedingskompas van Marjolein Dubbers een absolute aanrader en ook haar online programma (waar ikzelf volgend jaar aan ga deelnemen) zal een duw in de goede richting zijn. Ook haar website en wekelijkse nieuwsbrief levert een schat aan informatie op. Ik ben dankbaar dat ik deze informatie tegenkwam in mijn zoektocht na de diagnose. En ik kijk uit naar een persoonlijke ontmoeting met Marjolein eind deze maand tijdens het afsluitende event van de Borstgezondheidsmaand.

Reageren is niet mogelijk.