Focus op gezondheid i.p.v. ziekte

Focus op gezondheid i.p.v. ziekte

Zondag 2 september 2018


Al vrij snel in het proces van diagnose en behandeling kwam ik er achter dat de focus in het ziekenhuis niet ligt op gezondheid. Je krijgt geen informatie wat je thuis kunt doen om beter te worden, je krijgt vooral te horen wat er ‘aan jou’ gebeurt om de aanwezige kankercellen te lijf te gaan. Daarbij wordt een terminologie gebruikt die in oorlogstijd niet zou misstaan. Er wordt een strijd geleverd en jij gaat in gevecht tegen je eigen lichaam. Op diezelfde manier is het hele idee van de Borstkankermaand gelanceerd. Daar waar het oorspronkelijke zalmkleurige lintje opriep tot preventie en gezond blijven, pikten commerciële organisaties het lintje in, veranderden de kleur in roze, en riepen het publiek op continu te blijven doneren zodat we de ‘war on cancer’ zouden winnen.

Wat doet dat met een mens als je de indruk moet krijgen dat je lichaam niet langer een veilig huis voor je is maar een vat vol gevaar?  Als je behandelingen ondergaat waar je beter van zou moeten worden, maar waar vooral je kwaliteit van je dagelijks leven door achteruitgaat?

De statistieken laten zien waar het in elk geval toe leidt: 20 jaar geleden kreeg 20% van alle borstkankerpatiënten uitzaaiingen, nu 20 jaar later…krijgt 17% uitzaaiingen. De gevolgen van de behandelingen zijn nog steeds desastreus: eenderde van alle mensen die borstkanker hebben gekregen en chemotherapie hebben gevolgd, hebben blijvende concentratie- en geheugenproblemen; veertig procent houdt blijvende vermoeidheid over aan chemotherapie en een niet gering aantal mensen wordt hartpatiënt door radiotherapie en/of chemotherapie.
Er zijn miljarden euro’s ingezameld en we zijn nauwelijks een steek verder gekomen. En toch blijven we hetzelfde doen.

Mijn intuïtie zei me al snel dat ik me moest concentreren op het versterken van mijn immuunsysteem en acties diende te ondernemen om mijn leven weer richting gezondheid te brengen.
Daarom ben ik zo blij dat een aantal gezondheidsdeskundigen de koppen bij elkaar gestoken hebben en september voortaan uitgeroepen hebben tot Borstgezondheidsmaand. Hoera! Deze maand staat vol met evenementen. Kijk op de desbetreffende site en vertel het door.

 

Reageren is niet mogelijk.