Vieze vijftien, zuivere zestien

Vieze vijftien, zuivere zestien

Hoe vrij van bestrijdingsmiddelen zijn de groenten en fruit die we in de supermarkt kopen? Ieder jaar wordt in de VS een lijst opgesteld door de Environmental Working Group met de zogenaamde ‘dirty dozen’ en ‘clean fifteen’. Groenten en fruit die in meer of mindere mate bespoten worden en waar de pesticiden nog op of in zitten als je ze koopt.

Alhoewel er in de VS over het algemeen minder strenge regels zijn dan in de EU wat bestrijden met pesticiden betreft, zijn er in de lijsten die hier en overzees worden opgesteld meer overeenkomsten dan verschillen. Zo staat het zomerkoninkje (aardbei) aan beide kanten van de oceaan op nummer 1 als het gaat om hoeveelheid schadelijke stoffen.

In 2017 bevatten aardbeien zes keer meer schadelijke stoffen dan andere groenten en fruit, toonden steekproeven van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aan. Elke aardbei is bespoten met gemiddeld 7 tot 8 producten, één partij aardbeien bevatte er zelfs 17. Per afzonderlijk product zat de giftigheid onder de norm, er werden geen regels overschreden, en dus greep de NVWA niet in. Maar hoe zit het met de optelsom van deze giftige producten en de werking in ons menselijk lichaam op de langere termijn?

Hoe kunnen we als consument weten welke groenten en fruit we met een enigszins gerust hart kunnen kopen en welke kunnen we beter biologisch aanschaffen? In mijn boek heb ik een handig lijstje opgesteld met de
‘Zuivere Zestien’ en de ‘Vieze Vijftien’.
Voor jouw gemak staan ze ook hieronder en kun je ze als pdf uitprinten en meenemen naar de supermarkt.

Koop de ‘vieze vijftien’ het liefst biologisch. Bij de ‘zuivere zestien’ kun je je portemonnee mee laten wegen in het oordeel. Staat een soort groente of fruit er niet bij, dan hebben ze een gemiddelde hoeveelheid bestrijdingsmiddelen gehad en kun je zelf kiezen.

Het is niet voor iedereen weggelegd om de ‘vieze vijftien’ biologisch te kopen en/of je eigen groenten en fruit te kweken. Afspoelen en/of schillen blijft een goed advies. En wat helemaal aan te raden valt, is om de groenten of fruit in een bak met water te leggen met daarin 2 eetlepels baking soda en een scheutje natuurazijn. Tien minuten laten staan en dan goed afspoelen.

Reageren is niet mogelijk.