Maand van de illusie

Maand van de illusie

Terugblikkend was januari 2019 een maand waarin ik een aantal illusies door te prikken had in het kader van mijn gezondheid.
Zo begon het nieuwe jaar met een beschrijving hoe je stukloopt op de illusie van de maakbaarheid van je eigen gezondheid. Je kunt veel doen om zo gezond mogelijk te leven, maar je hebt geen garantie en het lijkt er op alsof kanker een ziekte is die zich van veel van je inspanningen niks aantrekt.
In het verlengde daarvan ligt de illusie dat als een deel van jou zich ‘netjes’ gedraagt, je ziekte daar ook in meewerkt, meedoet aan de onderhandeling.
De illusie dat je hulp krijgt als je dit nodig hebt, kon ook bij het grof vuil geplaatst worden. Soms word je natuurlijk wel geholpen maar het blijkt regelmatig voor te komen dat je pijn en ongemak ervaart en dat je bot vangt bij artsen en andere zorgprofessionals.
Een van de meest lastige illusies die ik moest laten varen, was die van vertrouwen in artsen. De afgelopen drie jaar had ik al vaker meegemaakt dat artsen het met de feiten niet zo nauw namen, maar het blijft schokkend als iemand tegenover je zit en enerzijds zegt dat hij/zij het beste met je voorneemt en jouw kwaliteit van leven vooropstelt, maar anderzijds aantoonbaar liegt over een bepaald medicijn of de werking daarvan. Van mens tot mens en van hart tot hart hebben we weinig anders dan vertrouwen en dat speelt zich dan ook nog eens af in een ongelijkwaardige relatie, waarbij zaken van leven en dood gelden.
Ik prijs me gelukkig dat ik leef in een zeer liefdevolle omgeving en dagelijks omringd ben met warme, wijze mensen die niet gedreven worden door een zorgstelsel dat gecorrumpeerd wordt door efficiëntie en winstbejag, waar de menselijke maat al lang uit verdreven is.

In deze februari-maand ga ik blogs schrijven over verschuivende grenzen, over vergiftigingsverschijnselen, over een ongeschreven code die er heerst en over nieuwe promotie-acties rondom het boek.

Als het goed is, zal er binnenkort rechtsonder deze blogberichten ook een mogelijkheid zijn om je e-mail adres achter te laten, zodat je automatisch een seintje krijgt als er weer een nieuwe blog verschijnt. Ook reageren op deze berichten is voortaan mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.