Blijf kritisch

Blijf kritisch

Gisteren, 4 februari, was het Wereldkankerdag. In de kranten werd klakkeloos het persbericht van KWF en IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland) overgenomen, waaruit ik citeer: “Aantal gevallen van kanker in dertig jaar verdubbeld.
Het jaarlijkse aantal mensen dat de diagnose kanker krijgt is de afgelopen drie decennia verdubbeld, van 56.000 in 1989 naar 116.000 in 2018. Dat blijkt uit de Nederlandse Kankerregistratie. De stijging wordt met name verklaard doordat de bevolking sterk is gegroeid en dan vooral het aantal ouderen, waarbij kanker het meeste voorkomt.”
Kijk je wat langer naar die laatste zin, dan bekruipt je het gevoel dat er dingen niet kloppen. Ik heb het even nagekeken. In 1989 telde de Nederlandse bevolking 14,8 miljoen zielen, in 2017 waren dat er 17 miljoen. Een verdubbeling van het aantal kankergevallen, maar niet een verdubbeling van de bevolking. Het aantal mensen dat kanker krijgt, stijgt procentueel veel meer.
En ja, het aantal ouderen is gegroeid, maar de sterkste stijging in de groep mensen die met kanker te maken krijgen, zijn juist de kinderen en bij borstkanker bijvoorbeeld vrouwen onder de 45. Decennia geleden kregen inderdaad vooral vrouwen boven de 60 jaar borstkanker. Tegenwoordig kijken we al niet meer vreemd op als een vrouw 33 is en net 2 jonge kinderen heeft i.p.v. oma is.

Waar in het persbericht ook met geen woord over wordt gerept, is dat er in die drie decennia miljarden euro’s zijn gepompt in onderzoek en reguliere behandelingen maar dat dit dus niet heeft geleid tot een daling van het aantal mensen dat kanker krijgt, laat staan tot een veel hoger overlevingspercentage. In mijn boek haal ik de cijfers van hetzelfde IKNL aan waarin je kunt lezen dat wat borstkanker betreft er de laatste 20 jaar een ‘winst’ geboekt is van 5% extra overlevingspercentage over de eerste 5 jaar. Elke procent is natuurlijk meegenomen, maar op deze manier duurt het nog een paar honderd jaar voordat borstkanker echt geen dodelijke ziekte meer is.

Kortom: kritische journalisten…kijk eens wat verder dan de paar regels uit een persbericht. Doe onderzoek en besteed veel meer aandacht aan de factoren die bijdragen tot de stijging van kanker en de ineffectiviteit van reguliere behandelingen als het gaat om uitgezaaide kanker. Dan zou het persbericht over dertig jaar er positiever uit kunnen zien.

Reageren is niet mogelijk.