KISS – Corona blog 2

KISS – Corona blog 2

Heb je ooit gehoord van het KISS-principe?  Het is afkomstig uit de programmeurswereld, waar het in de late jaren 1970 in zwang was ter vermijding van grote en vooral gecompliceerde programma’s. Het staat voor Keep it Simple, Stupid. Oftewel: het is verstandig dingen zo eenvoudig mogelijk te houden om stommiteiten en andere problemen te voorkomen. Dat is op de huidige situatie mooi van toepassing. Ik geef een drietal voorbeelden.

 1. KISS, beste leden van de Eerste en Tweede Kamer. U hoeft geen minuut van uw kostbare tijd te besteden aan het lezen van de 72 pagina’s van de ‘Tijdelijke wet maatregelen covid-19‘. En u hoeft al helemaal niet te gaan lopen debatteren over waar er acceptabele aanpassingen moeten komen te staan, en waar we wel en geen akkoord op kunnen geven. Die hele wet kan linea recta naar de onderste la van het bureau van de ambtenaar die het op een achternamiddag in elkaar geflanst heeft.
  Om de volgende eenvoudige redenen:

  • de wet is nodig als er sprake is van een epidemie. En die is er niet.
  • de wet is gebaseerd op maatregelen die niks doen om verspreiding van het virus tegen te gaan.
  • de wet leidt tot een totalitair regime waarbij uzelf volledig buitenspel wordt gezet. Tekent u deze wet, dan tekent u uw eigen ontslagbrief.
 2. KISS, beste Minister van Volksgezondheid. Als Van Dissel zegt dat 98% van de Nederlanders geen ziekteverschijnselen zal krijgen van dit coronavirus, dan is een vaccin voor de hele bevolking dus niet nodig. Makkelijk hè? Wel suf dat je net miljoenen euros daaraan hebt uitgegeven. Hopelijk heb je het bonnetje nog, zodat je snel dat bedrag bij AstraZeneca kunt terugvragen.
 3. KISS, beste Minister-President. U had uw mond vol over de ‘intelligente’ lockdown maar inmiddels wordt u weggehoond door talloze experts op het gebied van virologie, staatsrecht, psychologie en economie. En gehaat door een heel groot deel van de Nederlandse bevolking vanwege de ellende die u over ons mooie land heeft uitgestort. Het had veel eenvoudiger gekund: slechts de evenementen binnenshuis waar slechte ventilatie was, voorlopig opschorten totdat ondernemers, organisatoren en werkgevers de boel op het gebied van luchtreiniging op orde hebben. Dat was genoeg geweest. Was al in de eerste week van april bekend en aangezien we momenteel half juni leven, brengt u eer aan de laatste S van dit principe.

En dan ook nog wat KISS voor ons, eenvoudige burgers, zodat we positief dit bericht eindigen. Ook hier een drietal voorstellen.

 1. KISS: Kom op zaterdag 1 augustus naar het Malieveld in Den Haag, waar tussen 14 en 16 uur wordt gevierd dat we vrij zijn, en dat we teruggaan naar een écht normaal.
 2. KISS: Koop zink, quercetine, vitamine C en selenium zodat je in het najaar over die o zo gevaarlijke ’tweede golf’ kunt surfen.
 3. KISS: Knuffel iedereen van wie je houdt zodat we gigantische hoeveelheden oxytocine en endorfine gaan produceren; liefde is het beste medicijn.
Reageren is niet mogelijk.