De Zenmeester en de QR-code

De Zenmeester en de QR-code

Na drie jaar van individuele retraite keerde de Zenmeester terug naar haar klooster. Het was 26 september 2021. Bij de poort werd ze opgewacht door een van de monniken. Ze bogen naar elkaar.
Fijn u weer te zien, sprak de Monnik.
Goed er te zijn, sprak de Zenmeester. Ze deed een stap naar voren, richting het pad dat leidde naar de voordeur. De Monnik zei: Mag ik uw QR-code zien?
Mijn QR-code? Wat is dat? vroeg de meester.
Uw QR-code is het digitale bewijs dat u getest of gevaccineerd bent.
Getest of gevaccineerd waartegen?
Tegen Covid-19.
Wat is Covid-19?
Dat is een ziekte, veroorzaakt door een zeer gevaarlijk virus. We hebben er nu al 18 maanden mee te maken.
Nou, ik heb geen QR-code. Maar leg me eens uit hoe dat zit met die test of dat vaccin.
Als ik me laat vaccineren, dan kan ik dus niet meer besmet raken door dit virus? vroeg de zenmeester.
Uhh, nee, zei de Monnik. U kunt nog steeds besmet raken.
Oh, kan ik dan ook nog steeds ziek worden?
Ja, u kunt nog steeds ziek worden.
Maar ik besmet andere mensen dan niet meer?
Nou, u kunt nog steeds andere mensen besmetten.
Dus eigenlijk is dit vaccin niet echt effectief?
De Monnik schraapte wat ongemakkelijk met z’n schoen.
En die test? vroeg de Zenmeester. Is dat een diagnostische test die kan bepalen of je nu besmet en ziek bent?
Uhh, nee, zei de Monnik. Volgens de uitvinder van de test, is die daarvoor niet geschikt. Ook zegt een van de ontwikkelaars van de huidige test, dat deze geen recente besmetting kan vaststellen.
Dus noch het vaccin noch de test doen eigenlijk veel goeds? vroeg de Zenmeester. De Monnik zweeg.
Even terug naar dat vaccin. Je zei net dat het een zeer gevaarlijk virus is. Hoe gevaarlijk of veilig is dit vaccin dan?
De Monnik was even stil. Dat wist hij eigenlijk niet goed.
Toen ik wegging, heb ik jou verantwoordelijk gemaakt voor het bijhouden van het wereldse nieuws, zei de Zenmeester. Je zou daartoe af en toe in de dagelijkse kranten kijken en naar het tv-journaal. Heb je dat gedaan?
Jazeker! zei de Monnik en hij begon te vertellen hoeveel de kranten geschreven hadden over dit gevaarlijke virus en hoezeer de regering had opgeroepen om alle maatregelen te volgen en dat alle monniken dit heel goed gedaan hadden in het klooster. De Monnik groeide een beetje bij het idee dat hij goed z’n best had gedaan, in de afwezigheid van de Zenmeester.
Heb je informatie over de veiligheid van dit vaccin? vroeg de Zenmeester.
Nou, de overheid zegt dat het veilig is, zei de Monnik.
Hm, reageerde de Zenmeester. Ze leek niet echt onder de indruk van dit antwoord.
Heb je al gekeken op de website van het Lareb?
Wat is het Lareb? zei de Monnik.
Dat is de instantie die bijhoudt wat de bijwerkingen zijn van alle medicijnen die mensen gebruiken. Ik heb de website van het Lareb zelf een aantal jaren geleden geraadpleegd toen ik vragen had over een medicijn dat ik zelf voorgeschreven kreeg.
De Monnik haalde zijn mobieltje uit zijn pij. Hij had de opdracht om in contact met het wereldse nieuws te blijven, ook zo geïnterpreteerd dat hij dan ook online mocht kijken op de website van kranten en andere nieuwskanalen. Hij zocht naar de website van het Lareb en klikte vanuit de homepage meteen door naar ‘bijwerkingen van coronavaccins‘. Hij las dat er half augustus al 524 overlijdens waren na vaccinatie en schrok enorm. De Zenmeester zag zijn reactie en zei: Zo te zien zijn die vaccins minder veilig dan je dacht, nietwaar?
De Monnik knikte stilletjes. Hij dacht terug aan een van de monniken die drie maanden daarvoor het vaccin genomen had en daarna eigenlijk heel ziek was geweest.
Ok, zei de Zenmeester, laten we eens even kijken naar dit zeer gevaarlijke virus. Hoe gevaarlijk is dat eigenlijk?
Nou, je kunt er heel ziek van worden, en het heel benauwd krijgen, en je gaat er dood aan.
Dat klinkt niet erg best, hoeveel monniken zijn er aan overleden?
Geen enkele, zei de Monnik.
En je zei dat het heel gevaarlijk was!
Ja, maar…uuuuhhhh…er gaan vooral oude mensen aan dood.
Hoe oud?
Mensen boven de 80 jaar die al ziek zijn.
Dus mensen die al op het punt staan te overlijden, gaan dan dood aan dit zeer gevaarlijke virus. Oke.
Zijn er monniken zeer ziek geworden? Nee, nou ja, twee zijn er ziek geworden, maar die knapten eigenlijk na een volle week wel weer op.
Dat klinkt toch niet heel erg ernstig. Hoe gevaarlijk is dit virus en deze ziekte dan eigenlijk?
Hoe bedoelt u?
Nou, als je het vergelijkt met andere heel ernstige, besmettelijke ziektes, zoals Ebola?
De Monnik dacht even diep na. Ook daarop kende hij het antwoord eigenlijk niet. Mag ik dat opzoeken? vroeg hij.
Natuurlijk, zei de Zenmeester. Ze raakte steeds meer verbaasd over dit QR-gedoe.
De Monnik kwam dit tabelletje tegen:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hij draaide zijn schermpje naar de Zenmeester. Die wierp er een blik op en zei: Dus jij noemt een ziekte met een overlevingspercentage van 99% gevaarlijk?
De Monnik zei: Maar de kranten zeiden elke dag dat het heel gevaarlijk was. En dat we afstand moesten houden van elkaar. En we hebben de hele vorige winter ook mondkappen moeten dragen. De Monnik struikelde nu bijna over z’n woorden om de Zenmeester te vertellen over alle maatregelen die ze hadden gehad, waarvan er sommige bijgekomen waren, anderen weer afgevallen, en ze best veel tijd in het klooster hadden moeten besteden om het bij te houden en te overleggen hoe ze dat nou allemaal moesten doen, in de gangen, in de keuken, in de zendo.
De Zenmeester onderbrak zijn betoog met de vraag sinds wanneer het controleren op die QR-codes nu ingevoerd was.
Sinds gisteren! zei de Monnik en hij bedacht hoe handig het eigenlijk was dat ze vanuit het klooster al besloten hadden half augustus in te voeren om er maar zo snel mogelijk in mee te gaan, nog voordat de overheid het van hen zou vragen.
En mensen die zo’n QR-code niet kunnen laten zien omdat ze niet getest of gevaccineerd zijn en dat misschien ook niet kunnen of willen?
Die laten we niet toe! sprak de Monnik stoer.
Dus de overheid draagt haar burgers op om tegen artikel 1 van de Nederlandse Grondwet op te treden? sprak de Zenmeester op verbaasde toon.
De Monnik wist nu niet meer hoe hij het had. Artikel 1?

Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

sprak de Zenmeester op plechtige toon. Het is mooi dat we in ons zenklooster het altijd vanzelfsprekend gevonden hebben dat we geen mensen discrimineerden en dat dit volkomen in lijn lag met de Grondwet. Wat voor regering hebben we eigenlijk momenteel?
De Zenmeester begon te denken dat ze wellicht teruggekomen was in een oorlog. Ze dacht snel na. Zo’n jaar voordat ze op retraite ging, waren er verkiezingen geweest. Dat betekende dat er inmiddels opnieuw verkiezingen geweest waren.
Uuuhh, we hebben nu eigenlijk nog steeds een demissionair kabinet, zie de Monnik.
Een demissionair kabinet? Die allerlei maatregelen neemt die dus niet genomen mogen worden? Die met de invoering van een QR-code komt die indruist tegen in elk geval al het eerste artikel uit de Nederlandse Grondwet? Zeg, is de regering soms overgenomen door een hogere macht?
Hoe, hoe bedoelt u? stamelde de Monnik.
Nou, er zijn wel heel rare dingen gebeurd in de periode dat ik weg was, zei de Zenmeester.
En wat kan er nog meer aan die QR-codes gekoppeld worden?
Hoe bedoelt u?
Nou, behalve een test- of vaccinatiebewijs? Kan er bijvoorbeeld ook andere medische gegevens aan gekoppeld worden?
Dat lijkt me wel.
En je lokatiegegevens, dus waar je bent?
Technisch lijkt me dat wel mogelijk, zei de Monnik. Hij begon een raar gevoel in z’n buik te krijgen. Waar ging de Meester heen met dit soort vragen?
Ook je bankgegevens? Wat je gekocht hebt? Met wie je geweest bent? Of je misschien te veel sake gekocht en gedronken hebt?

Laat me het eens samenvatten, zei de Zenmeester.
Er moet een QR-code getoond worden, waarmee je aangeeft dat je getest bent voor een virus dat een ziekte veroorzaakt met een 99% overleving, terwijl die test daar niet voor geschikt is; of dat je gevaccineerd bent terwijl dat vaccin je niet beschermd, het is niet effectief, en het is hartstikke gevaarlijk, en het enige resultaat is dat er gediscrimeerd wordt, en je hele doen en laten wordt gevolgd en gecontroleerd.
Dus de monniken hier volgen dit beleid dat je effectief in een slavensysteem zet, terwijl je pretendeert de aanwijzingen van de Boeddha te volgen die aanspoort vrij te worden van onheilzame daden?

KAAAAATTTSSSSJJJJJ. De keisaku daalde keihard op de rechterschouder van de Monnik neer. Hij wankelde. Waar had de Zenmeester deze stok nou weer vandaan gehaald? De Zenmeester keek hem aan met ogen vol mededogen en zei: het wordt hoog tijd dat deze 18 maanden durende dwaling van de Weg wordt rechtgezet. Ik mag hopen dat de andere zenmeesters ook zien dat dit niets met leven en dood te maken heeft, maar alles met macht en controle.

 

10 gedachten over “De Zenmeester en de QR-code

 1. Geweldig verhaal Wanda, dank je wel. En zo is precies, het is nauwelijks te bevatten dat t merendeel dit ‘normaal’ vindt. Plato had gelijk, de meeste slapen en willen ook blijven slapen.

 2. Dank voor je mooie verhaal Wanda.
  Maakt het contrast tussen het verhaal en de werkelijkheid goed zichtbaar.

 3. Een zeer goede uitleg mijn dank hiervoor. Mogen iedereen die wakker zijn de ogen openen voor wie nog slapende zijn.

 4. Heel mooi geschreven Wanda🙏😇
  De wereld staat op zijn kop. Dat maakt jouw verhaal weer pijnlijk duidelijk.

 5. Het is toch moeilijk te ontkennen dat er inmiddels 5 miljoen mensen zijn overleden aan het COVID virus. Dat zijn helaas niet alleen oudere mensen met onderliggend lijden. Helaas wel mensen uit arme landen die smeken om een vaccinatie. Ieder zijn eigen mening maar het is wel heel erg de mening van de rijkere welgestelde landen/mensen helaas…
  Ik denk dat we anders piepen als je in je eigen omgeving mensen ziet wegvallen die geen medische hulp krijgen omdat erg geen geld voor is die letterlijk stikken. Niet om aan te zien de massagraven.

  1. Als alle rookwolken opgetrokken zijn uit deze situatie, zal blijken hoeveel mensen zijn overleden aan COVID. Advocaat Fuellmich heeft al de bewijzen dat bijv. in Italië er 94% van de overledenen zijn gestorven aan andere oorzaken dan het SARS-COV-2 virus.
   En ik gun iedereen goede medische zorg, waar je ook aan lijdt. Zouden bovendien de werkzame middelen ingezet worden bij COVID, dan zullen er nog maar zeer weinigen zijn (-80% volgens wetenschappelijk onderzoek) die in het ziekenhuis terecht komen.

 6. Het is toch moeilijk te ontkennen dat er inmiddels 5 miljoen mensen zijn overleden aan het COVID virus. Dat zijn helaas niet alleen oudere mensen met onderliggend lijden. Helaas wel mensen uit arme landen die smeken om een vaccinatie. Ieder zijn eigen mening maar het is wel heel erg de mening van de rijkere welgestelde landen/mensen helaas…
  Ik denk dat we anders piepen als je in je eigen omgeving mensen ziet wegvallen die geen medische hulp krijgen omdat erg geen geld voor is die letterlijk stikken. Niet om aan te zien de massagraven. (Waar is de dubbele reactie dan)

 7. Prachtig ‘waar gebeurd’ en nog steeds ‘actueel’ sprookje. Fantastisch geschreven. Dank je wel🦋

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.