Brood in het verdomhoekje
Toen ik na de diagnose mijn voedingspatroon onder de loep ging nemen, is veel daaruit verdwenen. Toetjes bijvoorbeeld, magnetronmaaltijden, kant en klare sauzen. De hoeveelheid groente en fruit is toegenomen, evenals gezonde oliën en vetten. Maar wat uiteindelijk niet echt veranderd is: de boterhammen bij de lunch. En wat al die gezondheidsgoeroes ook zeggen over het gevaar van gluten of exorfines die je natuurlijke endorfines blokkeren, ik laat vooralsnog de volkoren sneetjes niet staan. Ik heb het gedaan hoor: de grote salades klaargemaakt met van allerlei groenten, zaden en noten er in en een dressing vol van smakelijke kruiden. Maar ik word domweg niet blij van koude, rauwe groenten. Integendeel. Ik val er ook niet van af en ik krijg er al helemaal niet meer energie van.
In het boek beschrijf ik hoe ik niet geloof in een generiek voedingspatroon voor iedere (borst)kankerpatiënt. Ik geloof wel dat er een ideale combinatie voor jou als individu bestaat. En dat sluit veel meer aan bij de Ayurveda, de eeuwenoude Indiase geneeskunde die uitlegt hoe onze constitutie aangeeft welk voedsel het beste bij ons past en hoe sommigen beter gedijen bij zuur, zout, koud of pittig eten, en anderen meer zoet, warm of hartig. Ben je een ‘vata’ type dan past een koude groentesalade prima bij je, ben je een ‘pitta’ dan zal een verwarmende soep van diezelfde groenten beter vallen.
Terug naar het brood. In Nederland wordt al eeuwenlang brood gegeten. Daar zijn mensen groot en oud mee geworden. Volkorenbrood bevat veel voedingsvezels, vitamines en mineralen die ons lichaam gewoon nodig heeft. En behalve de 1% die echt coeliakie heeft en de paar procent die een glutenallergie hebben, zal tarwe op een prima manier door de darmen verteerd worden. Overstappen op oergranen als spelt, is juist niet beter voor onze spijsvertering of duurzaamheid van de aarde. Prof. dr. Fred Brouns legt het in dit filmpje haarfijn uit. Verdere achtergrondinformatie vind je ook op de site van het Nationaal Fonds tegen Kanker.
Kortom: hou je van salades: schep je schaaltje vol. Ben je dol op boterhammen, smeer ze dan gerust in met humus of pindakaas. Aan mijn horloge te zien, is het inmiddels lunchtijd.