Progressievrij of in remissie?

Progressievrij of in remissie?

Woensdag 27 februari 2019: na 9 dagen de uitslag van de CT-scan en de kennis van de voorgaande bloedonderzoeken. Resultaat: geen nieuwe tumoren, geen zichtbare tumor op de eerste plek en de wervel prachtig aangegroeid met nieuw bot. Even expliciet doorgevraagd en ja, medisch gezien noemen we dit ‘progressievrij’. Dat is de periode waarin er geen nieuwe tumor(en) te zien zijn en kanker zich (tijdelijk) koest houdt. Dit komt vaker voor en kan bewerkstelligd zijn door de anti-hormonale middelen die ik sinds half december gebruik. In mijn geval een driemaandelijkse injectie Lucrin en dagelijks een pilletje Anastrozol.
Maar het kan ook het begin zijn van een ziekte in remissie. En dan heeft kanker zich permanent teruggetrokken en blijft het, achteraf gezien, bij 1 uitzaaiing in mijn zevende rugwervel en that’s it.

Hoe het ook gaat uitpakken, ik ben voor nu hartstikke blij en ga verder op de ingeslagen weg. Die weg houdt een compleet pakket van maatregelen in, naast het nemen van bovenstaande medicijnen. Wat ik allemaal doe en laat, ga ik hier nog niet opschrijven. Daar heb ik verschillende redenen voor maar ik heb met mezelf afgesproken dat ik pas over 2 jaar dat ga delen, al was het maar omdat het echt om remissie moet gaan. Er zijn al te veel mensen geweest die al meteen hoog van de toren bliezen en op hun schreden zijn moeten terugkeren.

HEAL, documentaire op Netflix

Natuurlijk zijn mensen in mijn omgeving ook super enthousiast. Een van hen wees me er terecht op, dat ik ook baat heb bij een aantal reguliere geneeskundige (be)handelingen en daar gaat mijn volgende blog ook over. Ik wil niet de indruk wekken dat ik tegen reguliere westerse geneeskunde ben. Maar voor iemand die inmiddels ook alle ‘smaken’ binnen het behandelingspakket bij hormoongevoelige borstkanker gehad heeft, lijkt me dat ook wel duidelijk. Ik heb operaties gehad, en chemotherapie, en bestralingen en nu anti-hormonale therapie. Ik ben niet tegen reguliere geneeskunde, ik ben wel uitermate kritisch op behandelingen die je levenskwaliteit aantasten (waar je dus offers voor moet brengen) die én geen genezing brengen én eigenlijk ook niet veel ander goeds.

Een klein tipje van de sluier wil ik wel opheffen als het gaat om wat ik verder doe: kijk naar de documentaire HEAL op Netflix.

De trailer daarvan vind je hier: https://www.youtube.com/watch?v=s5Hpm-6Inxc

 

Reageren is niet mogelijk.